15. 10. 2017.

ČAJ OD ĐUMBIRA

Čaj od đumbira je egzotičan, pikantan i ukusan, a njegova ljekovitost na organizam je velika. Zavisno od toga što više volite, možete ga piti toplog ili ohlađenog. Preporučuje se popiti dnevno do pola litre čaja od đumbira, a ako ga pijete kao lijek, dozu morate još povećati.
Čaj od đumbira koristi se za liječenje upala u tijelu, kod probavnih problema, kod liječenja migrena te kod borbe protiv mučnina i proljeva. U Kini se pije tradicionalno sa smeđim šećerom, a u Koreji s medom.
Ovaj ljekoviti čaj prepun je vitamina D, C i B6 te kalija i magnezija. Sadrži i velik broj raznih esencijalnih ulja.
Recept za čaj od đumbira (jedna šalica, topli čaj)
Pripremite korijen đumbira tako da ga dobro operete i po potrebi ogulite. Ako kupujete organski đumbir, guljenje nije potrebno jer je cijela đumbirova kora iznimno ljekovita. Nakon toga đumbirov korijen naribajte na sitne komadiće. Za jednu šalicu čaja trebat će vam jedna mala žličica đumbira. Umjesto ribanja, đumbir možete i nasjeckati na sitne komadiće nožem.
Kada ste pripremili đumbir, stavite jednu žličicu u šalicu i prelijte s dva decilitra prokuhane kipuće vode. Ostavite da odstoji pet minuta pa procijedite.
Želite li poboljšati ljekovitost čaja od đumbira pijte ga s limunom i medom. Đumbir i med odlična su kombinacija za zdravo mršavljenje i podizanje imuniteta. Samo pripazite da limun bude organski i da oboje stavljate u čaj tek nakon što se čaj malo ohladi kako toplina vode ne bi uništila ljekovitost meda i limuna.

Nema komentara:

Objavi komentar

@templatesyard

O Nama

KulinarskeIdeje


kulinarskeideje@blogspot.com je vaš website sa kreativnim, maštovitim i pouzdanim rješenjima kako za svakodnevne kulinarske i zdravstvene probleme. Nudimo vam neke od najboljih recepata domaće i strane kuhinje, kao i pouzdane savjete za održavanje vašeg zdravlja.



Najnovije

recentposts

Preporuka

randomposts