15. 10. 2017.

SMOKVA KAO LIJEK

Smokva je voćka koja je izrazito zdrava, a okus joj je sočan i slatki. Može se jesti sušena ili svježa, a spada u tipično mediteransko voće. Smokve sadrže topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine (bjelančevine, niacin, pantoten, kalij, cink, željezo, ugljikohidrate, folacin, piridoksin, vitamine C i K, kalcij i bakar.
Smokve su niskokalorično voće, a sadrže antioksidanse poput tanina, klorogenske kiseline, karotena, luteina i spojeve s antikancerogenim djelovanjem. Dostupne su u prodavaonicama tijekom cijele godine, a najbolje su dok su svježe (između svibnja i studenog). Svježe smokve su osjetljive pa se nakon branja mogu čuvati u hladnjaku samo jedan do dva dana. Nakon toga gube arome.
Smokve uravnotežuju razinu šećera u krvi, rješavaju problem bradavica i kurjih očiju, smanjuju rizik od srčanog udara, pomažu kod detoksikacije i oporavka od iscrpljenosti, pomažu kod čišćenja lica, štite tijelo od demencije, karcinoma kože i prostate, prijevremenog starenja i srčanih bolesti, održavanju željene tjelesne težine i mršavljenju, djeluje na krvožilni sustav i zdravlje debelog crijeva, smiruju upale bronhija, pojačavaju pamćenje i stimuliraju rad mozga, pomažu kod nesanice, PMS-a i povišenog krvnog tlaka.

Nema komentara:

Objavi komentar

@templatesyard

O Nama

KulinarskeIdeje


kulinarskeideje@blogspot.com je vaš website sa kreativnim, maštovitim i pouzdanim rješenjima kako za svakodnevne kulinarske i zdravstvene probleme. Nudimo vam neke od najboljih recepata domaće i strane kuhinje, kao i pouzdane savjete za održavanje vašeg zdravlja.



Najnovije

recentposts

Preporuka

randomposts