04. 11. 2017.

TIKVENICA


SASTOJCI
Za jufke
  • 500 g brašna
  • So voda ulje
Za fil
  • 1 veća tikva 
  • Biber
  • So


PRIPREMA

  1. Brašno staviti u veću zdjelu, dodati malo soli i ulja te vodom zamijesiti fino, glatko tijesto za jufke. Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikovati tijesto u kuglu, premazati je uljem i ostaviti da stoji oko 30 minuta  u zdjeli pokrivenoj poklopcem ili kuhinjskom krpom.
  2. Tikvicu oguliti i isjeći na što sitnije kocke. Posoliti, pobiberiti izmiješati
  3. Od tijesta napraviti 4 kugle, oklagijom ih razvaljati koliko može pa onda nastaviti razvlačitirukama sve dok se ne dobije pretanka jufka. Poprskati je sa malo ulja.
  4. Zatim na krajeve jufke stavljati prethodno pripremljenu tikvu, pa krajeve jufke presaviti i pomoču stolnjaka urolati. Urolanu jufku smotati u zvrk i staviti ga na sredinu podmazane teprije. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom i motati pitu oko zvrka
  5. Gotovu pitu peći oko 20 minuta u rerni i zagrijanoj na 230 stepeni
  6. Dok se pita peče pripremiti zaliv. U šerpicu ili lončić nasuti malo vode, ulja i soli i prokuhati
  7. Kad se pita ispeče zaliti je zalivom i vratiti u rernu da se peče još 3 - 4 minute
  8. Izvaditi iz rerne i servirati uz kajmak ili pavlaku za kuhanje

Nema komentara:

Objavi komentar

@templatesyard

O Nama

KulinarskeIdeje


kulinarskeideje@blogspot.com je vaš website sa kreativnim, maštovitim i pouzdanim rješenjima kako za svakodnevne kulinarske i zdravstvene probleme. Nudimo vam neke od najboljih recepata domaće i strane kuhinje, kao i pouzdane savjete za održavanje vašeg zdravlja.



Najnovije

recentposts

Preporuka

randomposts