Za jufke
- 500 g brašna
- So voda ulje
Za fil
- 1 veća tikva
- Biber
- So
PRIPREMA
- Brašno staviti u veću zdjelu, dodati malo soli i ulja te vodom zamijesiti fino, glatko tijesto za jufke. Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikovati tijesto u kuglu, premazati je uljem i ostaviti da stoji oko 30 minuta u zdjeli pokrivenoj poklopcem ili kuhinjskom krpom.
- Tikvicu oguliti i isjeći na što sitnije kocke. Posoliti, pobiberiti izmiješati
- Od tijesta napraviti 4 kugle, oklagijom ih razvaljati koliko može pa onda nastaviti razvlačitirukama sve dok se ne dobije pretanka jufka. Poprskati je sa malo ulja.
- Zatim na krajeve jufke stavljati prethodno pripremljenu tikvu, pa krajeve jufke presaviti i pomoču stolnjaka urolati. Urolanu jufku smotati u zvrk i staviti ga na sredinu podmazane teprije. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom i motati pitu oko zvrka
- Gotovu pitu peći oko 20 minuta u rerni i zagrijanoj na 230 stepeni
- Dok se pita peče pripremiti zaliv. U šerpicu ili lončić nasuti malo vode, ulja i soli i prokuhati
- Kad se pita ispeče zaliti je zalivom i vratiti u rernu da se peče još 3 - 4 minute
- Izvaditi iz rerne i servirati uz kajmak ili pavlaku za kuhanje
Nema komentara:
Objavi komentar