15. 10. 2017.

OTKRIVAMO TAJNU NAJBOLJIH BILJNIH MJEŠAVINA

Gotove čajne mješavine za različite zdravstvene tegobe mogu se naći u prodaji u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. No, ako sami želite da pripremite neke po svom ukusu, obratite paznju na sljedeće savjete:

1. Ako niste sigurni kako određena ljekovita biljka djeluje kada se pomiješa sa nekim drugim travama, onda pripremajte čaj samo od jedne vrste (samo kamilice, nane, šipka ...). Naime, svaka biljka ima drugačiji hemijski sastav i na različite načine otpušta svoja ljekovita svojstva prilikom pripreme.

2. Cvjetove nikada ne treba kuhati, već samo popariti ključalom vodom i odmah poklopiti da ne bi isparila dragocjena eterska ulja.

3. Ako pripremate čajeve od kima, morača ili anisa, plodove tj. sjemenke treba prvo zdrobiti, jer tvrda opna otežava ekstrakciju ljekovitih sastojaka.

4. Dobro proucite ljekovita svojstva biljaka koje koristite. Ukoliko pomiješate kor krusine i koru hrasta, neće postići željeni efekat. Naime, prva se koristi u slučaju opstipacije, a druga za liječenje dijareje.

Nema komentara:

Objavi komentar

@templatesyard

O Nama

KulinarskeIdeje


kulinarskeideje@blogspot.com je vaš website sa kreativnim, maštovitim i pouzdanim rješenjima kako za svakodnevne kulinarske i zdravstvene probleme. Nudimo vam neke od najboljih recepata domaće i strane kuhinje, kao i pouzdane savjete za održavanje vašeg zdravlja.



Najnovije

recentposts

Preporuka

randomposts