15. 10. 2017.

KRALJICA JESENI: TIKVA ZA JAČI IMUNITET I VITAK STAS

Tikva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Ona štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Ova namirnica pomaže smanjenju holesterola u krvi.
Tikva je kraljica jeseni. Zrela jestiva tikva bilo da je dinjastog, jabučastog, kruškastog oblika ima sočno meso izrazite narančaste boje. Okus joj je slatkast i bez naročite arome, osim tzv. mošusove bundeve.

Sastav i ljekovitost
Boja tikve ukazuje na to da je ova namirnica bogat izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.
Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo. A tu su i pektini, celuloza i druga biljna vlakna. Energetska vrijednost tikve je mala; iznosi oko 111 kJ, odnosno 26 kcal na 100 grama. Zbog niske kalorijske vrijednosti vrlo je pogodna za dijetalnu prehranu; za pretile osobe, dijabetičare, kao i osobe s oboljenjima želuca i tankog crijeva (zbog lake probavljivosti). Djeluje umirujuće, a ujedno regulira probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.
Tikva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom. Ona štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Ova namirnica pomaže smanjiti holesterol u krvi. Oblog od svježe naribane tikve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena, a kašika soka dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.
Pretpostavlja se da dnevne doze beta-karotena (7-10 mg), koje se mogu unositi u obliku kapsula ili još jednostavnije u obliku napitka, smanjuju rizik od pojave raka grla, želuca, jednjaka i grlića maternice.

Nema komentara:

Objavi komentar

@templatesyard

O Nama

KulinarskeIdeje


kulinarskeideje@blogspot.com je vaš website sa kreativnim, maštovitim i pouzdanim rješenjima kako za svakodnevne kulinarske i zdravstvene probleme. Nudimo vam neke od najboljih recepata domaće i strane kuhinje, kao i pouzdane savjete za održavanje vašeg zdravlja.



Najnovije

recentposts

Preporuka

randomposts