Sastojci:
1 kg jagnjeće krhtine od plećke
1 kg krompira
250 kg sjeckanih šampinjona
1 paradajz
3 mrkve
1 glavica crvenog luka
peršun
3 lovorova lista
ulje, so i mljeveni crni biber
Priprema:
1. Glavicu crnog luka sitno isiječemo i ispržimo na zagrijanom ulju u tiganju.
2. U tiganj sa omekšalim crnim lukom krupno narendamo mrkve.
3. Kada se isprže, posolimo, pobiberimo, promiješamo i tiganj sa filom sklonimo sa šporeta.
4. Meso zasečemo na više mjesta, kako bismo dobili ravnu porvršinu za rolovanje.
5. Meso posolimo, nanosimo fil i uvijemo ga u rolat.
6. Učvrstimo ga kuharskim koncem i ispržimo u zagrijanom ulju.
7. Kada porumeni sa svih strana, rolat stavimo u keramičku posudu.
8. Na preostaloj masnoći ispržimo šampinjone.
9. Paradajz ogulimo, isiječemo na kocke i dodamo u tiganj. Dodamo i lovorove listove. Peršun sitno isiječemo i dodamo u tiganj, promiješamo.
10. Isprženo povrće nanosimo na meso u keramičkoj posudi i dodamo krompire.
11. Posudu zatvorimo aluminijskom folijom i stavimo je u rernu. Pečemo 90 minuta na 200 stepeni i izdavimo u posudu iz rerne.
12. Rolovanu jagnjetinu izvadimo iz posude, odstranimo kuharski konac i isiječemo je na dijelove. 13. Na tanjir za serviranje stavimo ispečeno povrće. Na njega stepenasto serviramo dijelove rolata i prelijemo sosom iz keramičke posude.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar