Ja i moja porodica smo uvijek voljeli ovu tradicionalnu i popularnu supu. Tarhana se pravi od mljevenog tijesta koje sjedi u bogatom i kremastom paradajzu sosu. Moja porodica pravi taranu od nule koristeći brašno, kvasac, jaje i vodu. Zatim se ostavi da se fermentira i osuši tokom nekoliko dana. Međutim ovaj recept koristi suhu tarahanu koja se danas može kupiti kako bi vam uštedela malo više vremena.
SASTOJCI:
1 kg brašna
4 jaja
1 tuba paradajz pirea
so po potrebi
PRIPREMA:
1.
Jaja umutite mikserom. Brašno prosijte i dodajte so. Tubu ili manju konzervu paradajz pirea pomješajte sa jajima i fino umutite. Polako dodajite u brašno uz stalno miješanje rukom. Smjesu treba dobro “natrati” rukom i da bude više suha ali da vam ne ostane brašno. Ukoliko je suvise suho onda dodajte jos malo paradajza (ovdje mogu i pasirani pelati)...pokrijte kuhinjskom krpom i neka odstoji…
2.
Mama obično uveče podkuha tarhanu, da bi je ujutro “rastjerala”...za to imamo sito ručno napravljeno, prije smo to radili na evo jedna riječ česta u mom kraju djevdjir plastična posuda sa rupicama)...treba strpljenja ali se na kraju i strpljenje i trud desetorostruko isplati u vidu ukusne supe…
3.
Potom se stavi na čaršaf i suši u sobi ili prostoriji kroz koju nema puno prometa :-) ... za to treba 3-4 dana i obično po jednom dvaput u toku dana suhom rukom promjesiti tarhanu tokom sušenja da se ne zalijepi jedna za drugu
4.
Supu mozete kuhati kako želite, ali moja omiljena varijanta je…
5.
na 1 litar vode 2 kokošije kocke prokuhati i dodati 3-4 šake tarhane (zavisi kolike su vam sake – neko će trebati jos dodati, a neko oduzeti) uglavnom da ne bude pregusto niti suviše rijetko. Ubaciti grumen putera kašiku mladog kajmaka i jaje umućeno viljuškom…ukrasiti peršunom…
6.
U suhu tarhanu možete dodati šehriju (vrsta tjestenine za supe), zvjezdice, slove i sl…
Nema komentara:
Objavi komentar