SASTOJCI:
Za kore:
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 3 kašike vode
- 1 šoljica ulja
- 100 g brašna
- 2 kašike gustina
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakoa
Za preliv:
- 50 ml crne kafe
Za fil:
- 4 žumanceta
- 2 kašike brašna
- 200 ml mlijeka
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 g margarina
Za 1. glazuru:
- 4 bjelanceta
- 250 g šećera
- 1/2 šoljice vode
Za 2. glazuru:
- 100 g čokolade
- 1/2 šoljica ulja
PRIPREMA:
- Za koru najprije odvojiti žumanjca od bjelanaca pa bjelanca umutiti mikserom u čvrsti snijeg.
- Potom pjenasto umutiti žumanjca s vodom, postepeno dodajući ulje i brašno prethodno dobro izmiješano s praškom za pecivo, gustinom i kakaom.
- Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanaca. Istresti na pleh i ispeći.
- Pečenu koru uzdužno prerezati na dva jednaka dijela, pa oba dijela namočiti s 50 ml prethnodno skuhane crne kafe.
- Za fil pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i mlijekom te kuhati na pari, stalno miješajući dok ne postane gusto. Skinuti s vatre, ostaviti da se potpuno ohladi, pa umiješati mikserom margarin koji je prethodno dobro omekšao i pjenasto umućen.
- Za 1. glazuru umutiti bjelanca u čvrst snijeg. U manjoj posudi pomiješati vodu i šećer pa staviti na vatru da proključa. Dok je vrelo, polako sipati u snijeg od bjelanaca uz neprekidno miješanje mikserom.
- Za 2. glazurunasuti ulje u odgovarajuću šerpicu, pa staviti na vatru da se zagrije. Potom polako dodavati čokoladu i topiti je uz neprekidno miješanje.
- Na tacnu za posluživanje staviti jednu koru i premazati je filom. Poklopiti sve drugom koro, nanijeti 1. glazuru, lijepo je poravnati te preliti 2. glazurom.
Prijatno :)
Nema komentara:
Objavi komentar