29. 10. 2017.

VRHUNSKI UŽITAK


SASTOJCI:
Za kore:
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 3 kašike vode
  • 1 šoljica ulja
  • 100 g brašna
  • 2 kašike gustina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakoa
Za preliv:
  • 50 ml crne kafe
Za fil:
  • 4 žumanceta
  • 2 kašike brašna
  • 200 ml mlijeka 
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g margarina
Za 1. glazuru:
  • 4 bjelanceta
  • 250 g šećera
  • 1/2 šoljice vode
Za 2. glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 1/2 šoljica ulja

PRIPREMA:
  1. Za koru najprije odvojiti žumanjca od bjelanaca pa bjelanca umutiti mikserom u čvrsti snijeg.
  2. Potom pjenasto umutiti žumanjca s vodom, postepeno dodajući ulje i brašno prethodno dobro izmiješano s praškom za pecivo, gustinom i kakaom.
  3. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanaca. Istresti na pleh i ispeći.
  4. Pečenu koru uzdužno prerezati na dva jednaka dijela, pa oba dijela namočiti s 50 ml prethnodno skuhane crne kafe.
  5. Za fil pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i mlijekom te kuhati na pari, stalno miješajući dok ne postane gusto. Skinuti s vatre, ostaviti da se potpuno ohladi, pa umiješati mikserom margarin koji je prethodno dobro omekšao i pjenasto umućen.
  6. Za 1. glazuru umutiti bjelanca u čvrst snijeg. U manjoj posudi pomiješati vodu i šećer pa staviti na vatru da proključa. Dok je vrelo, polako sipati u snijeg od bjelanaca uz neprekidno miješanje mikserom.
  7. Za 2. glazurunasuti ulje u odgovarajuću šerpicu, pa staviti na vatru da se zagrije. Potom polako dodavati čokoladu i topiti je uz neprekidno miješanje.
  8. Na tacnu za posluživanje staviti jednu koru i premazati je filom. Poklopiti sve drugom koro, nanijeti 1. glazuru, lijepo je poravnati te preliti 2. glazurom.

Prijatno :)

Nema komentara:

Objavi komentar

@templatesyard

O Nama

KulinarskeIdeje


kulinarskeideje@blogspot.com je vaš website sa kreativnim, maštovitim i pouzdanim rješenjima kako za svakodnevne kulinarske i zdravstvene probleme. Nudimo vam neke od najboljih recepata domaće i strane kuhinje, kao i pouzdane savjete za održavanje vašeg zdravlja.



Najnovije

recentposts

Preporuka

randomposts