SASTOJCI:
250 g šećera,
50 g mlevenih oraha,
6 šoljica piva,
5 šoljica ulja,
1 prašak za pecivo,
brašno po potrebi,
150 gr šećera za prelivanje,
kokosovo brašno ili mleveni orasi za oblaganje,
pekmez po želji.
PRIPREMA:
1. Umijesiti glatko tijesto od brašna, praška za pecivo, ulja i piva.
2. Pripremljeno tijesto odvojiti u više “grudvi”, zavisno od željene veličine kiflica.
3. Na pobrašnjenoj podlozi, rastanjiti grudvu tijesta u krug, debljine 0,5 cm.
4. Sijeći tijesto na osam dijelova i svaki uviti u kiflicu, počevši od duže stranice trougla ka uskom dijelu.
5. Po želji tijesto prethodno namazati pekmezom. Kifle redati u pekarskim papirom obložen pleh za pečenje kolača.
6. Peći u zagrijanoj rerni, na temperaturi 180 stepeni oko 45 minuta ili dok kiflice ne dobiju zlatno žutu boju.
7. Istovremeno u manjoj posudi ušpinovati 150 gr šećera sa malo vode.
8. Pečene kiflice potapati u ušpinovan šećer, zatim ih valjati u kokosovo brašno ili mljevene orahe i stavljati na tanjir za posluživanje.
1. Umijesiti glatko tijesto od brašna, praška za pecivo, ulja i piva.
2. Pripremljeno tijesto odvojiti u više “grudvi”, zavisno od željene veličine kiflica.
3. Na pobrašnjenoj podlozi, rastanjiti grudvu tijesta u krug, debljine 0,5 cm.
4. Sijeći tijesto na osam dijelova i svaki uviti u kiflicu, počevši od duže stranice trougla ka uskom dijelu.
5. Po želji tijesto prethodno namazati pekmezom. Kifle redati u pekarskim papirom obložen pleh za pečenje kolača.
6. Peći u zagrijanoj rerni, na temperaturi 180 stepeni oko 45 minuta ili dok kiflice ne dobiju zlatno žutu boju.
7. Istovremeno u manjoj posudi ušpinovati 150 gr šećera sa malo vode.
8. Pečene kiflice potapati u ušpinovan šećer, zatim ih valjati u kokosovo brašno ili mljevene orahe i stavljati na tanjir za posluživanje.
Nema komentara:
Objavi komentar