Sastojci:
4 Jabuke
1/2 šoljica šećera
1/2 šoljica smeđeg šećera
1/4 čajna kašika cimeta
1/4 čajna kašika muškatnog oraščića
1 jufka
1/4 šoljica slatkog vrhnja
1/2 šoljica šećera
1/2 šoljica smeđeg šećera
1/4 čajna kašika cimeta
1/4 čajna kašika muškatnog oraščića
1 jufka
1/4 šoljica slatkog vrhnja
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 190°C
2. Oguliti jabuke i razrezati na četvrtine. Umočiti jabuke u vodu od limuna kako ne bi potamnile. Zatim narezati jabuke na liskice.
3. U manju posudu, pomiješati šećer, cimet i muškatne oraščiće
4. Posuti šećer i mješavinu preko narezanih jabuka i ostaviti da odstoji 30 minuta.
5. Jufku staviti u pleh i izbušiti viljuškom na više mjesta
6. Dobro iscijediti jabuke i sok sačuvati za karamel.
7. Poredati listiće jabuka u pleh u obliku ruže.
8. Pokriti pleh folijom i peći 30 minuta. Zatim otkriti foliju i tako peći 10 minuta dok jabuke ne dobiju zlatnu boju.
9. U šerpu prokuhati sok u kojem su bile jabuke
10. Kada primijetite da se tečnost smanjila za pola, dodati slatko vrhnje i dobro promiješati.
11. Preliti karamel preko pite od jabuka.
12. Uživajte, prijatno !
1. Zagrijati pećnicu na 190°C
2. Oguliti jabuke i razrezati na četvrtine. Umočiti jabuke u vodu od limuna kako ne bi potamnile. Zatim narezati jabuke na liskice.
3. U manju posudu, pomiješati šećer, cimet i muškatne oraščiće
4. Posuti šećer i mješavinu preko narezanih jabuka i ostaviti da odstoji 30 minuta.
5. Jufku staviti u pleh i izbušiti viljuškom na više mjesta
6. Dobro iscijediti jabuke i sok sačuvati za karamel.
7. Poredati listiće jabuka u pleh u obliku ruže.
8. Pokriti pleh folijom i peći 30 minuta. Zatim otkriti foliju i tako peći 10 minuta dok jabuke ne dobiju zlatnu boju.
9. U šerpu prokuhati sok u kojem su bile jabuke
10. Kada primijetite da se tečnost smanjila za pola, dodati slatko vrhnje i dobro promiješati.
11. Preliti karamel preko pite od jabuka.
12. Uživajte, prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar