Sastojci:
500 g telećeg mljevenog mesa
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
peršun
200 ml kiselog mlijeka
400 ml kisele pavlake
100 g riže
3 jajeta
1 goveđa kocka za supu
200 ml mlijeka
ulje
so i mljeveni crni biber
Priprema:
1. U šerpu sa prokuhalom vodom stavimo rižu da se kuha.
2. U drugu šerpu sa prokuhalom vodom stavimo kocku da se kuha supa.
3. U veću šerpu sa vodom stavimo oprane krompire da se kuhaju.
4. Glavice crnog luka sitno isiječemo i ispržimo na zagrijanom ulju.
5. U tiganj sa omekšalim crnim lukom dodamo mljeveno meso i miješamo kašikom.
6. Kada se meso isprži, posolimo i pobiberimo.
7. Peršun sitno isiječemo i dodamo ga u tiganj.
8. Poluskuhanu rižu iscijedimo i dodamo u tiganj.
9. Promiješamo i sklonimo tiganj sa šporeta.
10. Dodamo jedno jaje i 200 ml kisele pavlake, fil miješamo kašikom.
11. Poluskuhane krompire izvadimo iz šerpe i oljuštimo ih. Izdubimo ih za punjenje i odsiječemo zaobljene dijelove.
12. Poredamo ih u vatrostalnu posudu i napunimo filom od mljevenog mesa.
13. Preostali fil dodamo u posudu.
14. U dublji sud stavimo preostalu kiselu pavlaku, kiselo mlijeko, mlijeko, preostala dva jajeta i jednu kutlaču supe od kocke.
15. Miješamo dok se smjesa ne sjedini i prelijemo punjene krompire.
16. Posudu stavimo u rernu i pečemo 30 minuta na 200 stepeni i izvadimo iz rerne.
17. Krompire punjene mljevenim mesom stavimo na tanjir za serviranje.
18. Dekorišemo grančicama ruzmarina i polukrugovima crvene paprike.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar